Ashihara Karate’nin Bugünü

Kancho Ashihara öldükten sonra oğlu Hidenori Ashihara, NIKO’nun başına geçti. Şu anda Hidenori Ashihara, ikinci Kancho olarak kabul edilmekte ve günümüzde dünyanın yedi kıtasında  35 ülkede 250 şubesiyle istikrarlı bir şekilde gelişip büyümeye devam eden bu kuruluşu başarıyla yönetmektedir.
Dünyanın dört bir tarafındaki dojo’ların her biri Matsuyama şehrindeki Honbu ile doğrudan temastadır ve bu dojo’ların başındaki kişiler temsil ettikleri dojo’nun en yetkili üst düzey temsilcileridir.

1994’ten beri Ashihara Karate konusunda “Sabaki Meydan Okuma Ruhu” adıyla bir dünya müsabakası düzenlenmektedir. Kancho Ashihara, 1997 yılında Danimarka’da yapılan 4’üncü Şampiyonluk karşılaşmalarını izlemek için bu ülkeye gitmiştir.

Sabaki Nedir ?

Sabaki, savunma ve saldırı hareketlerini tek bir hareket haline getiren bir saldırıya veya hücuma karşılık veren tek yöntemdir.

Sabaki, her hangi bir saldırganın mütecaviz hareketi karşısında dört temel dairesel hareketlerden birini kullanır. Bu hareketler, kendini savunan kişinin yavaşça ileriye ve geriye doğru ve saldırganın sağına veya soluna doğru rahat bir şekilde hareket etmesini sağlar.

Her bir durumda, kendisini savunan kişi saldırganın sırtına vurabilecek pozisyona gelir. Bu da kendini savunan kişinin ön taraftan gelecek saldırılara karşı kendisini korumasını kolaylaştırır. Buna ilaveten, bu durum kendini savunan kişinin saldırganın pozisyonunda “kör bir nokta” yaratmasına yol açar.

.Kendini savunan kişi saldırgan karşısında böyle bir kör nokta yarattığı zaman, bu “kör nokta”ya girerek, çeşitli yumruk ve tekme kombinasyonlarıyla bu pozisyondan stratejik bir avantaj sağlayabilir.

.Mesafenin kısa, normal veya uzun olmasının hiçbir önemi yoktur. Burada esas olan, kendisini savunan kişinin saldırganın ulaşamayacağı bir mesafede ve “kör nokta”sında hareket etme stratejisidir.

Ashihara Karate’deki öğrenciler, söz konusu üç mesafe kavramını ve Sabaki’nin bu üç mesafede nasıl uygulandığını öğrenirler.

Sabaki’nin anlamı nedir ?

Sabaki, Japonca bir sözcük olup tercüme edilmesi güç bir kavramdır. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse, Sabaki demek, hareket demektir, genellikle kendini kontrol etme ve bazen de bir sonraki savunma ve karşı saldırı hareketlerine hazırlanma demektir. Örneğin, Sabaki bir atı eğitmek için uygulanabilir. Atın binicisi, hayvanı istediği gibi hareket ettirmek ve bu amaçla hayvanı kontrol edebilmek için belirli hareketler yapar.

Kancho Hideyuki Ashihara, bu tarzdaki bir Karate’nin özünü açıklamak ve anlatmak için “Sabaki” sözcüğünü benimsemiştir. Ashihara Karate’de, Sabaki, kendisine yapılan bir saldırı karşısında kendisini savunan kişi tarafından yapılan hareketi tanımlar. Bu kontrollü hareket, aniden karşı savunma ve saldırıya hazırlanmak için gerekli olan Ashihara Karate stratejisinin temelidir: Savunma ve karşı koymanın bütünleşmesi.. İşte SABAKİ budur….

Sembol

Bu beş hususun sizin eğitiminiz açısından önemi çok büyüktür!

1.        Form ve denge

2.        Sürat

3.        Güç / Enerji

4.        Teknik

5.        Ruh

İnsanın bulunduğu yerden çok daha önemli yerlere gelmesi başarmayı istediği bütün her şeye meydan okumasını gerektirir. Bu yüzden öncelikle kendinize meydan okumalısınız!

A” ve “B” noktaları, sizin “Kumite”nizde (dövüşünüzde) önemlidir. Sembolde nokta 5’de duruyorsunuz. Karşınızdaki rakibiniz, sembolün tepesindeki saldırı amaçlarıyla karşınıza gelecektir.

A – Karşınızdaki rakibinizin saldırısına karşılık olarak onun sağına ve soluna doğru hamle yapıyorsunuz.
B – Karşınızdaki saldırganın hamleleri daha güçlü veya daha hızlıdır. Saldırganın hamlelerine karşı siz onun yavaşça arkasına doğru sağdan ve soldan karşılık veriyorsunuz.

Kuşağınızdaki Kırmızı Renk, cesareti, samimiyeti ve ihtirası; Mavi Renk yerinizin çok geniş olduğunu, Beyaz Renk, saflığı, gerçeği, barışı, ağırbaşlılığı, Siyah Renk ise azmi temsil eder. İç daire içerisindeki Küre ise, Dünyadır ve Ashihara Karate’nin dünyanı dört bir tarafına yayıldığını temsil eder; Yumruk ise sizleri yani öğrencileri temsil eder.

Mücadele ve Dayanaklılığa hazır mısın ?

Başkent Angora Spor Kulübü ile harekete geç

İletişim