HİDEYUKİ ASHIHARA

Kancho Ashihara

Ashihara Karate Nedir?

Ashihara karate, doğal olarak akıllı düşünmeye ve gereksiz her şeyin zihinden atılmasına dayalı bilimsel bir mantık kullanır. Geleneksel karate, hem hafif teknikler ve hem de sadece mukavemet (savunma) konularına haddinden fazla önem vermiştir. Günümüz toplumunda karatenin daha gerçekçi bir şekline ihtiyaç duyulmaktadır, ki buna hız, mukavemet, akıl ve stratejiler vs. hepsi dahildir.

Ashihara Karate aynı zamanda öğrencilerine kendilerini geliştirme için güvenli bir ortam sağlamaya da çalışmaktadır. Eğer bunun sağlanması gerekiyorsa, bunu sağlayan kişi veya kuruluşun, öğrencilerin incinmeksizin veya yaralanmaksızın kendi tekniklerini uygulama ve geliştirmelerine olanak sağlayan bir ortam sağlamaları zorunludur. Ashihara Karate, bu ihtiyacı karşılamış ve sürekli olarak da ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamaya çalışmaktadır. Ashihara Karate, öğrencilerini gerçek bir savaş alanın benzeri bir ortamda yetiştirmektedir. Ashihara Karate kısaca en gerçekçi karatedir – öğrencilerine karşıdan gelen bir saldırıya saldırıyla karşılık vermeden kendilerini savunmayı, karşılarındaki saldırganlara karşı daha avantajlı ve etkili olsalar bile kendilerini ne şekilde kontrol etmelerini ve dizginlemelerini öğretmektedir.

Ashihara Karate, esnek talimatlar oluşturmaya çabalar. Ashihara karate konusunda eğitilmek ve yetiştirilmek istiyorsanız, bunu yapmanın yaşınıza ve fiziksel durumunuza bağlı olarak farklı yolları vardır. Yani, Ashihara Karate’ye en başından başlayan sonuçta profesyonel karateci olurlar; bu nedenle buradaki en önemli husus, öğretmenlerin esnek olmaları gerektiğini unutmamalarıdır.

Ashihara Karate’nin bir eğlence ve oyun olduğu sanılır. Ashihara Karate, öğrencilerin her zaman daha iyi, daha kuvvetli, daha açıkgöz ve daha zeki olmalarına yardımcı olur. Bu düşünceyi (felsefeyi) yaşatmak ve devam ettirmek için, öğrenciler bir duvara çarpsalar ve artık bu yolda ilerlemeyeceklerini zannetseler ve bu nedenle bu sporu bırakmak isteseler bile biz bu eğlenceli oyunu devam ettirmek için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz; bu şekilde öğrenciler bu gibi engelleri aşmak için ellerinden gelen çabayı gösterirler ve daha iyi duruma gelirler: Her zaman bir adım daha ileri.
Ashihara’nın ne demek istediği aşağıda özetlenmiştir:

Tarihçe

Hideyuki Ashihara (1944-1995)

1960 yılında, Kancho 15 yaşında iken, Tokyo’ya gitti ve bir benzin istasyonunda çalışmaya başladı. Burada altı yıl çalıştı. 1961 yılı Eylül ayında, artık kocaman bir delikanlı olan Kancho bir karate kulübüne girdi. Burada eğitim gören karate öğrencilerinin nasıl sıkı bir eğitimden geçtiklerini ve zaten bunun da kendisinin her zaman olmasını istediği şey olduğunu derhal anladı. Bu kulübün o zamanki adı Oyama Dojo idi, daha sonraları ise adı Kyokusshinkai Honbu Dojo olarak değiştirildi..

Kancho burada yoğun bir eğitin gördü ve mümkün olduğunca her türlü eğitim çalışmalarına katıldı. Bu ısrarı, inadı ve sebatı sonunda 26 Mart 1964 yılında Shodan derecesini elde etmesine olanak sağladı. O zamanlar daha 19 yaşındaydı ve kumite seviyesindeydi ve dojo seviyesindeki hiç kimse kendisini yenemiyordu.

1966 yılında Honbu Dojo’daki Kyokushinkai Karate Okulunda bir eğitmen olarak çalışmaya başladı. O sırada çok iyi çalıştı ve çok güzel performans sergiledi ve sonunda Kancho’ya Kyokushinkai Karate’yi öğretmesi ve yayması için Brezilya’ya gitme şansı ve onuru verildi, zaten bu da Kancho’nun uzun yıllardan beri hayal ettiği bir şeydi.

Ne yazık ki, bu fazla uzun sürmedi. Kancho sokakta kendisine saldıran beş kişiyle kavgaya girdi ve kendini savunmak durumunda kaldı. Polisler kendisini karakola götürüp sorguya çektiler ve olay bütün ayrıntılarıyla Kyokushinkai Honbu Dojo Karate Okuluna bildirildi. Kancho bu olay nedeniyle görevinden açığa alındı. Açığa alındıktan iki ay sonra yapılan yanlışlıktan dolayı kendisinden özür dilendi ve Japonya’nın güneyindeki Shikoku adasındaki Nomura’ya gönderildi.

Üç ay sonra Tokyo’ya geri çağrıldı ve tekrar Brezilya’ya gitmesi için kendisine yeni bir şans tanındı. Bu sefer kendisi bu görevi kabul etmedi. Nomura’ya geri dönmek ve çalışmalarına orada devam etmek istedi. Kendisine tamam denildi ve tekrar Nomura’da çalışmaya başladı. Artık bir dövüşçü ve eğitmen olarak Kancho’nun ünü Japonya’nın bu bölgesinde yayılmaya başladı.

Nomura artık Kancho’ya dar gelmeye başladı ve Kancho Ashihara komşu Yawatahama kentine taşındı. Orada Japonya’daki en büyük Kyokushinkai kulüplerinden birini buldu ve çalışmalarını bu şehirlerden başka Uwa ve Uwajima isimli şehirlerde de sürdürmeye devam etti.

İşte tam bu sırada Kancho, Sabaki kavramını geliştirdi. Ashihara Karate’nin üç temel noktası böylelikle oluşturuldu. Hazırlık ve Ashihara Karate’nin dairesel sembolü ile temsil edilen dört pozisyon bu üç temel noktanın ilkiydi. İkinci nokta, zamanlamanın önemi ve mesafenin değerlendirilmesi (maai) idi. Üçüncü nokta ise, her ne zaman olursa olsun azami hareketlilik serbestliği sağlayan ve devamlı aynı şekilde korunması gereken tutumdur.

Kancho Ashihara, Matsuyama şehrine gitti ve Ashihara Karate burada da diğer yerlerde olduğu gibi çabucak sevilen bir spor olmaya başladı. Kancho, polis kuvvetlerini eğitmeye başladı, bölgedeki üniversiteler bünyelerinde karate kulüpleri açmaya başladılar. Hiroşima, Osaka, Kyoto, Kobe, Nara, Shiga ve başka şehirlerde bu gibi kulüpler açılmaya başladı. 1978 yılı Mart ayında Matsuyama’daki Dojo’nun inşaatına başlandı ve aynı yılın sonunda Kancho bu şehre gitti. 1979’da inşaat tamamlandı ve bu karate kulübünün adı 1980 yılından itibaren NIKO-Ashihara Kaikan için Honbu Dojo’dur ve bu ad halen kullanılmaktadır.

Kancho hala Kyokushinkai kuruluşunun bünyesinde görev yapmaktaydı, ancak komşu bölgelerde çalışan karate eğitmenleri Kancho’nun bu şekilde karate kulüplerini genişletmesinden şikayet etmekteydiler. Bu tür anlaşmazlıklara mahal vermemek için Kancho 1978 yılı Mart ayında Tokyo’da yapılan bir toplantıda  karate eğitmenliğinden aktif olarak istifa ettiğini açıkladı. Kancho aynı zamanda söz konusu karate kulüplerinin başkanlığından da ayrılmayı istediğini ve sadece Matsuyama’daki karate kulübünü çalıştıracağını ve oradaki çalışmalarına ağırlık vereceğini açıkladı. Tabii ki bu da yetmedi ve Kancho diğer rakip karate eğitmenleriyle girdiği münakaşalardan kısa bir süre sonra Kyokushinkai’den başka bir yere sürüldü. Ama bu, Kancho Hideyuki Ashihara’nın 1980 yılı Eylül ayında Yeni Uluslar arası Karate Organizasyonu’nu kurmasına vesile oldu. Kancho bu kuruluşun bünyesinde kendi adını verdiği Ashihara Karate’yi geliştirmeye devam etme fırsatı yakaladı.

Kısacası NIKO kurulduktan sonra Kancho Ashihara, kendisinin Ashihara sistemi konusunda bir dizi kitap yayınlamayı planlamaya başladı. Kitaplardan ilki 1983 yılında yayınladı, sonuç itibariyle Kancho’nun toplam bu alanda üç kitabı yayınlandı. Bu kitaplardan ikisi İngilizce’ye çevrildi. Kancho’nun üç adet eğitim amaçlı videosu da vardır ve şu anda karate eğitimi amacıyla kullanılmaktadır.

1987 yılında Kancho’da ilk hastalık semptomları görülmeye başladı. Kancho çok nadir görülen bir sinir hastalığı olan ALS’den muzdaripti. 90’lı yılların başlarında durumu kötüleşti ve 50 yaşındayken 24 Nisan 1994’te vefat etti. Gerçekten ve layıkıyla büyük bir karate ustası olarak tarihe geçen bu adamı son yolculuğuna uğurlamak için cenazesine 1000’in üzerinde kişi katıldı.

Kancho Ashihara, 5 Aralık 1944 tarihinde Hiroşima kentinin dışında dünyaya geldi. Kancho, büyük annesi ve babasının yanında Nomicho denilen küçük bir köyde büyüdü. Çocukken çok geçimsiz bir karaktere sahipti ve sık sık hemen herkesle kavga ederdi. On yaşındayken enerjisini dışa vermek için Kendo ile çalışırken ilk defa Budo ile tanıştı.

Mücadele ve Dayanaklılığa hazır mısın ?

Başkent Angora Spor Kulübü ile harekete geç

İletişim